Presunúť na hlavný obsah

33. Kysucké Vianoce v Čadci ponúkajú bohatý program - Lákadlom bude klzisko priamo na námestí pred Domom kultúry

Kultúra

Vianočný čas patrí medzi najkrajšie a najemotívnejšie obdobie roka, kedy ulice  mesta opäť ožijú čarovnou vianočnou atmosférou.  
Mesto Čadca v spolupráci so svojimi partnermi práve v tomto duchu  pre všetkých pripravilo tradičné „33. Kysucké Vianoce v Čadci".  V rámci vianočného cyklu zažijete koncerty, divadelné predstavenia, folklórne vystúpenia, krásne výstavy, športové podujatia a ďalšie zaujímavé i moderné aktivity.

5. decembra o 15.30 hod. príde do mesta Mikuláš, aby všetky deti, ktoré zavítajú na Matičné námestie obdaroval sladkosťami. S Mikulášom, čertom a anjelmi sa môžete v ten istý deň stretnúť aj na jeho púti mestom a mestskými sídliskami. Ich putovanie na vysvietenom koči ťahanom koníkmi začne o 16.30 h pred  Mestským domom v Čadci. Veríme, že všetkých poteší aj nová svetelná vianočná výzdoba umiestnená vedľa klziska, ktorá sa práve v tento deň rozsvieti. Výnimočným sa stane tento rok aj veľký vianočný strom, ktorý bude osvecovať 36 tisíc LED svetiel. Spolu s dreveným betlehemom a obrovskými snehuliakmi – hudobníkmi vytvoria tú pravú čarovnú vianočnú atmosféru.

Najväčšou novinkou a krásnym vianočným darčekom od primátora bude verejné klzisko pred Domom kultúry. Ľadovú plochu môžu využiť korčuliari aj v mierne plusových teplotách, čo umožní moderná chladiaca technológia. Slávnostné otvorenie naplánované na 9.12. bude sprevádzať bohatý sprievodný program. 

Srdečne vás pozývame na prehliadku chrámových zborov a farských spevokolov Magnifikát, ktorá sa koná v sobotu 2.12.  v Kostole sv. Bartolomeja. Na rovnakom mieste 7.12. zažijete nádherný koncert Simy Magušinovej Advent s Vami. Kostol sa do tretice zaplní úžasnou atmosférou 17.12., kedy bude prebiehať tradičný Vianočný benefičný koncert. Miešaný spevácky zbor Kysuca spolu s Kysuckým komorným orchestrom vyčarujú magickú atmosféru, ktorá má navyše jedno krásne posolstvo – pomoc blížnemu. Ak sa rozhodnete prispieť dobrovoľným príspevkom, podporíte tým činnosť Domu charity sv. Gianny v Čadci, za čo Vám už teraz patrí vďaka.

Magický predvianočný čas spestria aj sviatočné koncerty, ktoré si pre vás aj v tomto roku pripravili šikovní žiaci a pedagógovia našich základných umeleckých škôl. (ZUŠ J. Potočára, 12.12. v Dome Kultúry  a ZUŠ na ul. M. R. Štefánika 7.12. Mikulášsky koncert a 21.12. Vianočný koncert – oba na pôde školy). DFS Kelčovan poteší milovníkov Vianoc 16.12.  o 17.00 hod. Koncerty sa každý rok tešia veľkému záujmu. 

Veríme, že chutiť Vám bude aj kapustnica, na ktorú vás opätovne pozýva primátor Matej Šimášek (15.12.) V rovnakom termíne sa budú konať aj Vianočné remeselné trhy (14. a 15. 12.), návštevníci sa môžu tešiť na množstvo výrobkov od šikovných remeselníkov. Nebude chýbať ani vianočný hudobný program. 

Pestrú mozaiku akcii doplnia tradičné výstavy. V dome kultúry môžete v rámci výstavy Deti a Vianoce obdivovať práce našich detí. V Kysuckom múzeu na vás  od 2.12. čakajú krásne výstavy s názvom Vianoce a ich tajomstvá, či Medovnikárstvo – sladký pôžitok Vianoc. Galéria Čadca ponúkne výstavu z tvorby akad. sochára Ondreja 4 Zimku, ktorá je sprístupnená až do 2.2. 2024.

Na svoje si prídu aj športovci a priaznivci pohybu. 28. 12. sa v športovej hale Pratex uskutoční atraktívny Štefanský pohár a Memoriál M. Piteľa, na ktorý opäť zavítajú mnohí zaujímaví hostia. 

Vianočný cyklus slávnostne uzavrie Novoročný koncert (5.1. 2024), na ktorom budú odovzdané aj ocenenia Osobnosť Kysúc za rok 2023. V rámci koncertu vystúpi  FATS JAZZ BAND – známy slovenský orchester pod vedením Ladislava Fančoviča. Sólo spev – Jana Dekánková a Matúš Uhliarik.
Srdečne všetkých pozývame a veríme, že so svojimi rodinami, priateľmi či známymi  strávite v našom meste krásne sviatočné chvíle plné nezabudnuteľných zážitkov.

Upozornenie o spracúvaní osobných údajov

Dovoľte nám upozorniť Vás, že priebeh podujatia bude dokumentovaný a môže byť použitý na propagačné účely. Budú sa vyhotovovať fotografie, audiovizuálne, či iné záznamy, ktoré Vás môžu zaznamenať. V prípade, ak si neželáte byť zaznamenaný, prosím nezúčastňujte sa spoločných fotení, ak je to možné vyhnite sa priestoru, kde sa vyhotovujú fotografie, audiovizuálny, či iný záznam.
Ďakujeme za porozumenie.

Aj bez smyslu to ma zmysel. Biela pastelka 2024