Presunúť na hlavný obsah

Kvalita vôd v roku 2023

Životné prostredie

Regionálny úrad verejného zdravotníctva informuje o „správe o kvalite vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach za rok 2023“ zverejnenej Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky. Chránené vodohospodárske oblasti sú naše najvýznamnejšie územia, na ktorých sa prirodzeným spôsobom tvoria významné zásoby vôd. V poradí už v piatej správe boli zverejnené výsledky monitorovania kvality podzemných vôd a pre oblasti s výskytom vodárenských tokov, alebo vodárenských nádrží určených na odber pre pitnú vodu aj výsledky monitorovania kvality povrchových vôd. Voda odoberaná z týchto zdrojov je tzv. surová voda, ktorá pred distribúciou k spotrebiteľovi prechádza rôznymi procesmi vodárenských úprav s cieľom zaistiť jej zdravotnú bezpečnosť. Surová voda musí spĺňať v mieste odberu pred jej dopravou do miesta úpravy požiadavky na jej kvalitu vo väzbe na štandardné úpravy podzemnej a povrchovej vody na pitnú vodu. 

Obyvatelia, využívajúci vlastné vodné zdroje (vlastné studne), bez toho aby si overili kvalitu vody, konajú na vlastnú zodpovednosť. Príjem vody, ktorá nie je zdravotne bezpečná, môže spôsobiť akútnym, neskorým alebo dlhodobým pôsobením poškodenie zdravia, resp. byť faktorom prenosu rôznych infekčných ochorení. 

Údaje z okresu CA – prekročenia v podzemných vodách

Obec Prekročené ukazovatele RÚVZ
Podvysoká flufenacet Čadca
Čierne flufenacet Čadca
Čadca dusičnany, suma PCE (tetrachlóretén) a TCE (trichlóretén), tetrachlóretén (PCE) Čadca

Dusičnany

Dusitany Dusičnany bývajú v malých množstvách prirodzenou súčasťou vôd, avšak ich zvýšené hodnoty spolu s dusitanmi indikujú nadmerné alebo nesprávne používanie hnojív a úniky fekálneho znečistenia z odpadových vôd. Toxické účinky u človeka sú najmä v následku redukcie dusičnanov na toxickejšie dusitany a následnou tvorbou methemoglobínu. Voda so zvýšenými hodnotami dusičnanov a najmä dusitanov nie je vhodná na prípravu stravy tehotných a dojčiacich žien, a je obzvlášť nebezpečná na prípravu umelej výživy dojčiat do veku 3 mesiacov, u ktorých hrozí vysoké riziko premeny krvného farbiva hemoglobínu na methemoglobín, ktorého schopnosť prenášať kyslík je obmedzená. Hrozí riziko dusičnanovej alimentárnej methemoglobinémie, kedy sa v prvej fáze prejaví nedostatok kyslíka modraním kože a pier, pri vážnejších stavoch skutočným dusením a poškodením funkcií mozgu až zlyhaním základných životných funkcií. V žalúdku môžu dusitany reagovať s amínmi a inými dusíkatými látkami v požívatinách za vzniku N-nitrózo zlúčenín, ktoré sú karcinogénne.

Tetrachlóretén a Trichlóretén

Nie sú prirodzenou súčasťou životného prostredia. Ako dôsledok znečistenia životného prostredia sa v stopových množstvách nachádzajú vo vode, vodných organizmoch, potravinách i v ľudských tkanivách. Používajú sa ako chemický medziprodukt pri výrobe chemikálií. Ich prítomnosť úzko súvisí s umiestnením skládky nebezpečného odpadu alebo zariadenia, kde sa používajú. K expozícii môže dôjsť v oblastiach spaľovní alebo cementárskych pecí. Tetrachlóretén môže v anaerobnom prostredí podzemných vôd degradovať na toxickejšie zlúčeniny, vrátane vinylchloridu. IARC2 zaradila tetrachlóretén do skupiny 2A (pravdepodobne karcinogénny pre ľudí). Náhly príjem vysokého množstva týchto dvoch látok môže spôsobiť poškodenie myokardu, zníženie krvného tlaku, slabosť, únavu, závraty až bezvedomie. Pri expozícii nižším množstvám boli zistené negatívne účinky na pečeň a obličky.