Presunúť na hlavný obsah

Minuloročný víťaz predčasne ukončil maratón, všetkých prekvapil len štrnásťročný bežec

Šport

Kysucký maratón navštívil aj samotný zakladateľ.

Horúca posledná júnová sobota priniesla 48. ročník druhého najstaršieho maratónu na Slovensku. Slnečné počasie mnohých potešilo, no pre bežcov vytváralo náročné podmienky. Na štarte stálo celkovo 197 športovcov, pričom do cieľa dobehlo 190.

O skvelé momenty nebola v sobotu 29. júna vôbec núdza. Všetkým vyrazil dych len 14-ročný chlapec, ktorý so svojím otcom odbehol polmaratón v skvelom čase. A keď povedal, ako ho otec motivoval, všetci vybuchli smiechom.

Svojou prítomnosťou všetkých potešil zakladateľ Kysuckého maratónu Anton Blaha. Prekvapenie však nastalo aj v momente, keď organizátori vyhlásili, že minuloročný víťaz maratónu Jozef Urban sa vzdal a do cieľa nedobehol.

Zakladateľ Kysuckého maratónu si prevzal najvyššie ocenenie

Čerešničkou na torte bola prítomnosť zakladateľa Kysuckého maratónu a legendy podujatia Antona Blahu. „Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili pri organizovaní podujatia. Dnes sa trochu posúvame v čase, máme tu Antona Blahu a náš maratón spájame aj s ďalšími akciami, ktoré by mali byť spoločným prínosom pre mesto, hlavne ak sa budú konať v synergii,“ otvoril svojimi slovami Kysucký maratón primátor mesta Čadca Matej Šimašek.

„Mám veľkú radosť, že maratón žije a táto športová spoločenská slávnosť. Spomínam si na rok 1953, keď sme tento maratón zakladali a najväčšou satisfakciou je, že na Kysuciach sú výborní organizátori a veľmi schopní športovci. Ďakujem organizátorom, že zachovávajú túto vzácnu tradíciu,“ prihovára sa zakladateľ Kysuckého maratónu Anton Blaha. „Som rád, že som tu medzi vami, medzi Kysučanmi, lebo tu patrím,“ dodal Anton Blaha.

„Maratónu sa zúčastnili Česi, Poliaci, samozrejme, Slováci, ale aj bežci z Francúzska či Rakúska. Medzinárodnú účasť máme naozaj vysokú,“ prezrádza predseda organizačného výboru Milan Pollák.
Anton Blaha si počas príhovoru prevzal aj ocenenie za celoživotný prínos pre Kysuce a mesto Čadca z rúk Petra Webera a Mateja Šimašeka. Zlatý Litteras Memoriales je najvyššie vyznamenanie, aké môže kraj udeliť. „Je to krásne vyznamenanie, budem sa tešiť spolu s rodinou a dám si to na najčestnejšie miesto,“ hovorí prekvapený Anton Blaha. Ďakovný list Antonovi Blahovi odovzdal aj Klub Kysuckého maratónu.

Čítajte viac: https://mykysuce.sme.sk/c/23351118/minulorocny-vitaz-predcasne-ukoncil-maraton-vsetkych-prekvapil-len-strnastrocny-bezec.html

Galéria