Presunúť na hlavný obsah

Mesto vyhlásilo 3. povodňový stupeň: Čadcu v nedeľu 15.9.2024 postihla 50-ročná voda

Novinky

Nebezpečná voda sa valila Čadcou. Živel ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy. Bolo to podobné ako v roku 1997. V kysuckých okresoch aktuálne stále platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy.

V nedeľu 15. 9. 2024 v skorých hodinách mesto Čadca vyhlásilo 3. povodňový stupeň. Po uplynulej noci sa situácia v meste prudko zhoršila a ráno sa obyvatelia budia do zaplaveného mesta.

Primátor Čadce Matej Šimášek hovorí, že cez víkend prežívali v meste mimoriadne ťažké momenty. „Okolo polnoci zo soboty na nedeľu začala voda na rieke Kysuca kulminovať. Keď dosiahla cez dva metre, už sme vedeli, že je zle a vyhlásili sme druhý stupeň povodňovej aktivita,“ uviedol. Vtedy sa začali prvé „náplavy“ do rodinných domov a záhrad. Zalievalo aj cesty pri priemyselnom parku a začali sa tlačiť náplaveniny na mosty. Okolo piatej ráno sa to výrazne zhoršilo a vyhlásili sme tretí stupeň povodňovej aktivity,“ pokračoval primátor. „Museli sme použiť ďalšie mechanizmy, aby sme nánosy aspoň čiastočne odstránili. O ôsmej ráno to v najkritickejších miestach kulminovalo na štyri metre. Odpálilo lávku na prítoku Čierňanky a zároveň pretekal hlavný most, ktorý spája Námestie slobody s obchodnou zónou a hlavným ťahom cez Čadcu. Mosty dostali zabrať aj v mestskej časti Horelica.“

Čadca sa po prietrži mračien spamätáva zo škôd

Intenzívny dážď zo soboty na nedeľu zdvihol hladinu rieky Kysuca tak vysoko, že sa dotýkala konštrukcie čadčianskych mostov. Najhoršie skončili obyvatelia osady U Mravca, ktorým rieka odrezala prístupovú cestu. Po klesnutí hladiny statik odhalil, že došlo k poškodeniu nosných prvkov mostného objektu. Momentálne radnica robí všetky kroky k tomu, aby most zrekonštruovala a odstránila škody.

Nebezpečne to vyzeralo aj na moste v centre mesta (most spájajúci Námestie slobody k hypermarketu Tesco), bolo nutné ho okamžite uzavrieť.  Jeho uzavretie bolo zrušené v pondelok na základe kontroly správcu Slovenskej správy ciest. Otvorenie tohto objektu bolo nutné aj kvôli plánovanej odstávke tunela Horelica, ktorá začala v utorok a bola plánovaná až do nedele.

 

Pod vodou sa ocitol aj priemyselný areál v mestskej časti Horelica a s ním aj šestnásť autobusov Slovenskej autobusovej dopravy. Živlu sa nevyhli aj viaceré firmy, ktoré tam sídlia. Voda sa valila aj Pribinovou ulicou, kde narobila poriadne problémy majiteľom rodinných domov.

Mesto muselo zatvoriť športoviská, kde voda napáchala obrovské škody. Nový atletický ovál ostal uplne pod vodou, voda sa nezastavila ani pred Mestskou plavárňou a kúpaliskom, to je až do pondelka 23. 9. pre verejnosť zatvorené. Zamestnanci deň noc odstraňovali naplaveniny, vykonávali sanáciu vlhkých stien a múrov, priestorovú dezinfekcia, mechanicky čistili budovy, športoviská a odvížali odpad na skládku.

Ďakujeme za Vašu pomoc

Škody, ktoré veľká voda spôsobila, odstraňujeme ešte ešte dnes

Veľká voda však ukázala aj to, že keď príroda ukáže svoju silu, ľudia sa vedia zomknúť a pomáha naozaj každý. Ľudia upratujú a hasiči sa nezastavia.
Vedenie mesta chce aj touto cestou úprimne poďakovať všetkým hasičom, DHZ Čadca, policajtom, záchranárom, dobrovoľníkom, zamestnancom ktorí odviedli neuveriteľný kus práce.

Ďakujeme starostom obcí na Kysuciach, že nám poslali pomoc DHZ Skalité, Povina, Zákopčie, Stará Bystrica, Nová Bystrica, Vychylovka, Korňa, Raková a Klubina.

Ďakujeme, že ešte aj dnes naďalej pomáhate pri povodňových záchranných prácach v meste Čadca.

Reportáž TA3: https://www.ta3.com/clanok/957899/mestom-sa-prehnala-bleskova-povoden-voda-zaplavila-aj-priemyselny-areal-takto-vyzera-cadca-den-po

Galéria