Presunúť na hlavný obsah

Ocenenie pre výnimočnú ženu - Dagmar Dvorskú

Kultúra

V utorok  10. septembra 2024 navštívila zástupkyňa primátora mesta Čadca Anna Belousovová spoločne s Jurajom Drotárom - predsedom Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Žiline, pani Dagmar Dvorskú, výnimočnú ženu - bývalú dlhoročnú predsedníčku mestskej organizácie SZPB a aktívnu odbojárku. Juraj Drotár jej odovzdal pri príležitosti 80. výročia SNP pamätný list a najvyššie vyznamenanie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Poďakovali jej spoločne za dlhoročnú aktívnu prácu a angažovanosť v spoločenskom živote a popriali veľa zdravia a spokojnosti aj k narodeninám, ktoré mala osláviť o deň neskôr. 

Pani Dagmar Dvorská je poslednou žijúcou rasovo prenasledovanou osobnosťou v Čadci, ktorá prežila neľudskú deportáciu do vyhladzovacieho tábora Auschwitz – Birkenau v Osvienčime i pochod smrti do tábora Bergen – Belsen a Mauthausen.

Narodila sa 11. septembra 1931 v Trnave, no od detstva žila v Čadci. Deportovali ju ako 13-ročnú spoločne s rodinou. Prežila veľmi ťažké a kruté časy, ktoré jej podlomili zdravie. Oslobodenie ju zastihlo na pokraji života a smrti v Mauthausene 8. mája 1945. Prežila veľmi ťažké obdobie, no napokon unikla smrti a aj s rodičmi sa zachránila a vrátila sa domov, do Čadce. Takéto šťastie nemali ostatní členovia jej rodiny, všetci zahynuli.  

Počas celého svojho ďalšieho života neúnavne a  aktívne pôsobila ako odbojárka, od roku 1959 ako členka Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) pracovala na mnohých pozíciách. V rokoch 1965 – 2005 bola tajomníčkou Okresnej organizácie SZPB, následne až do roku 2014 predsedníčkou základnej organizácie v Čadci. Taktiež bola členkou Oblastného výboru SZPB v Žiline. Niekoľko desaťročí sa neúnavne snažila o udržiavanie a rozvíjanie tradícií boja za národné oslobodenie v Čadci i na Kysuciach. Podieľala sa na zachovaní organizácie SZPB v Čadci a taktiež na šírení myšlienok humanizmu a boja za národnú slobodu medzi deťmi a mládežou. Na svojom poste sa venovala aj starostlivosti a pomoci bývalým odbojárom a ich rodinám a pravidelne sa zúčastňovala a organizovala pietne akty na pamiatku padlých hrdinov v Čadci i v regióne Kysúc. Za celoživotnú aktívnu a obetavú prácu pre Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, uchovávanie tradícií boja za národné oslobodenie v Čadci a v regióne Kysúc, ako aj za šírenie myšlienok slobody, mieru a humanizmu si prevzala v roku 2016 Cenu mesta Čadca.

Pani Dvorskej aj touto cestou srdečne blahoželáme k oceneniu a želáme jej veľa zdravia, radosti a spokojnosti do ďalších dní.

Galéria

Aj bez smyslu to ma zmysel. Biela pastelka 2024